do 28sep2017

Van 19:15 tot 22:00

in

€ 10

Uitnodiging

Mam

documentaire van 20 min.


en nagesprek met

Adelheid Roosen


Wanneer? donderdag 28 september 2017
Waar? Hotel Heidehof, Golfbaan 1, 8445 SR Heerenveen
Ontvangst: vanaf 19:15 uur let op, we beginnen om 19.45 uur
Aanvang: 19:45 uur
Pauze: 20:45 ‑ 21:15 uur
Kosten: € 10 (inclusief 1 drankje)
Aanmelden: zie onderaan

Beste lezeres,

Met haar film Mam onder de arm trekt Adelheid Roosen door het land om te vertellen over haar intuïtieve omgang met haar moeder die dementeerde. De methodiek die daarbij spontaan is ontstaan, wil ze graag delen met mensen die het omgaan met deze mensen moeilijk en lastig vinden. Roosen heeft, samen met haar zus, jaren voor haar moeder gezorgd. Het werd één groot alzheimeravontuur. In de film zijn de scènes te zien waarin Roosen ‘meebeweegt’ met wat haar moeder doet. Wil moeder, slechts gekleed in beha, panty en luier, over een rood kleed rondkruipen, dan doet Roosen dat ook. Wil moeder zich overdadig te goed doen aan bonbons, dan wordt er niet ingegrepen. Als moeder brabbelt, brabbelt Roosen terug. ‘Mijn moeder las altijd Alice in Wonderland voor. Alice valt in een gat in de grond en komt in een pratend theeservies terecht. Dat lazen we elkaar voor en dat vonden we toen al een prachtig beeld. En dat is eigenlijk wat nu opnieuw gevraagd wordt van ons: weer dat kind te worden waarbij elke fantasie mogelijk is.
Dat je zegt: “Ja mam, ik zit ook in een pratend theeservies.” Er wordt me wel eens gevraagd: wat gebeurde er op de dag dat je moeder je naam niet meer wist? Dan zeg ik: “Oh god, ik heb die dag helemaal niet meegemaakt. Het is goed dat u dat vraagt, maar ik zat helemaal niet meer in die relatie tot haar. Ik zat eigenlijk in die doorlopende overgave, in die ‘val’ van Alice in Wonderland, in het avontuur. Soms gaan mensen dan niet meer op bezoek: ze kent me toch niet meer, zeggen ze dan. Daar kan ik om huilen.”’

Geen treurigheid alsjeblieft
De film Mam is geen treurige film, wel een bijzondere. Bij Roosen hoef je ook niet met treurigheid aan te komen. Niet dat ze alzheimer geen verschrikkelijke ziekte vindt, maar mensen met dementie laten alle maskers vallen en reageren vaak zonder gêne en conventies. ‘Dan kun je twee dingen doen’, vindt ze, ‘meegaan of tegenstribbelen. Mensen met dementie kunnen niet meer veranderen, jij kan dat wel. Dus doe wat je bij kinderen doet. Daar mag elke fantasie bestaan.’ De documentaire duurt 20 minuten. Daarna zal Adelheid vragen beantwoorden en in gesprek gaan met de bezoekers. Een gesprek over omgaan met alzheimer, over boosheid en acceptatie, over de ontmoeting met de ander, over liefhebben.

‘Nu mijn moeder de ziekte van Alzheimer heeft, zie ik haar niet verdwijnen, ik zie haar tevoorschijn komen.’
‘Mijn moeder is verhuisd zonder koffer, ik reis als haar bagage mee.
Dat vind ik poëtisch aan deze situatie. Dat heb ik geprobeerd vast te leggen in deze film.’

Geef je snel op en kom op 28 september kijken naar deze indrukwekkende film en (na)praten met de inspirerende maker: Adelheid Roosen.
Meer weten over Adelheid Roosen? Lees hier het recent gehouden interview met haar in de Volkskrant.
Meer informatie: www.femaleeconomy.nl.


Aanmelden voor deze avond
Belangstellenden voor deze avond kunnen zich tot uiterlijk 28 september aanmelden met het formulier onderaan deze uitnodiging. De bijdrage voor de avond is € 10 p.p. Graag dit bedrag tegelijk met je aanmelding overmaken op rekening IBAN NL75RABO0348354126 van Stichting De Vrouwenkamer, onder vermelding van 28 september 2017 én je eígen (!) naam. Vergeet dat laatste niet anders kunnen we je niet op de lijst plaatsen.

LET OP: dus én aanmelden én geld overmaken zorgt voor een juiste aanmelding.

Netwerktafel
Voor het netwerken willen we je aandacht vestigen op de ‘Netwerktafel’ waar je presentatiemateriaal over je bedrijf/activiteit kunt neerleggen.

Vooraf eten
Voor de liefhebbers is er weer een gezamenlijke maaltijd vooraf. Inloop 17:30 uur, aanvang 18:00 uur (kosten €17,50 excl. drankjes). Betaling graag contant of met pin ter plekke. Opgave hiervoor kan ook via het formulier onderaan.

Als je je hebt opgegeven voor de avond, rekenen we op je komst. Mocht je toch onverhoopt verhinderd zijn, dan graag even een berichtje naar het secretariaat of een telefoontje naar Jos Aarnoudse (tel. 06‑22921076) of het secretariaat (tel. 06‑41156151).
Vanaf 2013 hebben we voor de duidelijkheid ook annuleringsvoorwaarden beschreven. Deze zijn te lezen op de website.
Je inschrijving is pas definitief als naast je aanmelding de bijdrage binnen is.

Voor de laatste informatie kun je ons ook altijd volgen op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Hopelijk tot ziens op donderdag 28 september!

Groeten,
Froukje, Coby, Anneke, Jos, & Nanette

Registratie is niet meer mogelijk